Bu ay hizmetlerimizi denediğinizde açılışa özel %20 indirim kazanabilirsiniz!
Bu ay hizmetlerimizi denediğinizde açılışa özel %20 indirim kazanabilirsiniz!
Ortodontik problemler neden oluşur ve nasıl tedavi edilir?
Alt çenenin önde ya da geride olması gibi bozukluklar hastanın yaşı göz önünde bulundurularak tedavi yöntemine karar verilir. Hasta ergenlik çağında ve alt-üst çene yapısının geride olması durumu mevcut ise ortodontik tekniklerle tedavisi mümkündür. Eğer hasta yetişkin ise, iskeletsek bozukların tedavisi ortodonti ve cerrahi işbirliği ile gerçekleştirilir. İşlevsel bozukluklara bağlı olarak, örneğin; ağız solunumu yapma gibi durumlarda çene uyumsuzluğu gözlemlenebilir. Ağız solunumu yapan bir kişide çenin üst kısmı dar kalacağı için V formunda olacaktır.
Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanmış olma, parmak emme, tırnak yeme gibi yapılmaması gereken ve alışkanlık oluşturulmuş durumlar ortodontik bozukluklara sebebiyet verebilir. Bu alışkanlıklar mümkün olduğunca erken tedavi edilmiş olmalıdır.
Bu alışkanlıkların erken yaşta önlenecek olması, iskeletsel gelişimin tamamlanması açısından önem arz etmektedir.
Dilin yapı anlamında olması gerekenden büyük olması, çekilmiş diş boşluklarının mevcut olması gibi durumlar da dişlerde aralanmaya neden olur. Dişlerin tutunduğu çene yapısı küçük ve dişler büyük ise; dişler çeneye sığmaz ve çapraşıklık meydana gelir.
Yaşanan erken ya da geç süt dişi kayıpları da çapraşık dişlerin oluşmasına neden olabilir. Zamanından önce ağızdan düşen süt dişlerinin yerine, ağızda var olan daimi diş bu boşluğa kayar. Oradan çıkması gereken dişler ise kendisine yer bulamayacağı için çapraşıklık meydana gelir.
Ortodonti tedavisi için alt ya da üst yaş sınırı var mıdır?
Herhangi bir üst yaş sınır yoktur. Ağzında dişleri olan, ağız içi dokuları sağlıklı olan herkese ortodonti tedavisi uygulanabilir.
Yetişkinlerde ortodonti tedavisi uygulanabilir mi?
Ağız içi dokuları sağlıklı olan herkese ortodonti tedavisi uygulanabilir. Buna dişlerde çapraşıklık, diş eksikliği-fazlalılığı, alt-üst çene kemiklerinin uyumsuzluğu vs gibi hemen hemen tüm ortodontik bozukluklar dahildir.
Yetişkinler için ne gibi estetik ortodontik çözümler uygulanabilir?
Yetişkinler için önemli olan tel tedavisi boyunca estetik tedavilere cevap verecek malzemelerin kullanılmasıdır. Estetik braket ve estetik teller bu tedavilerde sıklıkla kullanılır. Polikliniğimiz özellikle de dışarıdan hiç görünmeyen ve dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan braket ve tel kombinasyonları ile lingual ortodontik çözümler mevcuttur.
Yetişkinlerde ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Yetişkinlerde ortodontik tedavi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında sürer. Tedaviye bağlı süre uzayabilir.
Çocuklar için kullanılacak olan diş teli tipleri nelerdir?
6 yaşından itibaren sadece süt dişlerin erken çürümesinden veya kaybından kaynaklanan vakalarda, çene darlığından kaynaklanan çapraşıklık vakalarında, bir veya birden çok dişle ilgili basit sorunlarda, kemiksel bir uyumsuzluğun değil sadece dişsel bir uyumsuzluğun olduğu vakalarda her gün düzenli kullanım gerektiren hareketli diş telleri kullanılır. Eğer üst çenenin geride veya ileride konumlanması sonucu üst çeneyi ilgilendiren kemiksel bir sorun varsa yüz maskesi ya da Servikal-Oksipital HeadGear dediğimiz ağız dışı aygıtları ile tedaviye başlanır. Vakaya ve yaşa göre sabit diş telleri ile de tedavi uygulanabilir.
Teller takılırken acır mı, dişime veya bana zarar verir mi?
Braketler dişinizin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve hiç acıtmaz. İlk takıldıkları birkaç günde dudak ve yanak içinde bazı yumuşak doku yaralanmaları yapabilir ama bu geçicidir.
Telif Hakkı © 2021 İMPLA KLİNİK - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli